Το WordPress είναι ένα ευέλικτο, ανοιχτού κώδικα, σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), που τροφοδοτεί σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των δικτυακών τόπων στο διαδίκτυο. Είχε μεγάλη επιτυχία σαν πλατφόρμα για την κατασκευή απλών blogs, αλλά πλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την κατασκευή περίπλοκων και μεγάλης επισκεψιμότητας ιστοτόπων.
Χρησιμοποιούμε το WordPress για πολλά από τα projects των πελατών μας και θα θέλαμε να εξηγήσουμε για ποιό λόγο η χρήση του για τέτοιου είδους sites, είναι καλή ιδέα!
Αρχικά, μια διευκρίνιση: Όταν λέμε “χρήση του WordPress για την κατασκευή ενός ιστοτόπου”, δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση “εγκατάσταση του CMS, εγκατάσταση ενός theme και έτοιμοι!”. Η διαδικασία κατασκευής ενός ιστοτόπου περιλαμβάνει έρευνα, ανάλυση και πολλά διαφορετικά εργαλεία, κάποια από τα οποία συνδέονται απευθείας στο WordPress, ενώ κάποια άλλα είναι αυτόνομα components. Το ίδιο το WordPress είναι απλά ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε (αρκετά σημαντικό), το οποίο από μόνο του όμως, δε θα είχε καμιά αξία.
Με αυτό στο μυαλό, ας αναλύσουμε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους προτείνουμε το WordPress ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου:
1) Το WordPress είναι open source, δωρεάν και με τεράστια κοινότητα υποστήριξης
Το WordPress είναι πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα (open source) και είναι απαλλαγμένο από εμπορικούς περιορισμούς, κάτι που σημαίνει ότι δεν εξαρτάστε από μία συγκεκριμένη εταιρία, η οποία ίσως ξαφνικά αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά τις χρεώσεις, τις άδεις χρήσης, την υποστήριξη κ.τ.λ. Στο WordPress, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να εξάγετε τα δεδομένα σας, σε οποιοδήποτε format και να βρείτε έναν web developer να σας βοηθήσει για οτιδήποτε χρειαστείτε. Το WordPress είναι η ίδια η κοινότητα του! Και η κοινότητα του είναι πολύ γενναιόδωρη. Θα σας δώσει λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσετε, είτε πρόκειται για μια απλή ερώτηση, είτε για ένα σοβαρό τεχνικό ζήτημα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην εξέλιξη της ίδιας της πλατφόρμας.
2) Το WordPress είναι πανίσχυρο, ευέλικτο και έχει απεριόριστες δυνατότητες παραμετροποίησης
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε δυναμικούς ιστοτόπους, portfolios, galleries, landing pages, ιστοτόπους ξενοδοχείων, e-shops κ.τ.λ. Η σχεδίαση ενός ιστοτόπου δεν περιορίζεται από το ίδιο το CMS και έτσι κάθε ιστότοπος μπορεί να είναι διαφορετικός και μοναδικός. Σημαντικό χαρακτηριστικό επίσης, είναι τα plugins, τα οποία επεκτείνουν το WordPress, δίνοντας του επιπλέον δυνατότητες. Φόρμες επικοινωνίας, galleries φωτογραφιών, ενσωμάτωση social media, συστήματα κρατήσεων, SEO, backup, security και πολλά άλλα.
3) Αν στηθεί και συντηρηθεί σωστά, το WordPress είναι μια ασφαλής και σταθερή πλατφόρμα
Τα περισσότερα από τα προβλήματα ασφάλειας και σταθερότητας που θα έχετε ακούσει, οφείλονται στη μη αναβάθμιση του λογισμικού, σε κακογραμμένα και μη ασφαλή plugins και στην επιλογή φθηνού και αναξιόπιστου hosting. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να εξαλειφθούν με την σωστή και επιμελής συντήρηση, τα συχνά updates του CMS και των εγκατεστημένων plugins, τις ρυθμίσεις ασφαλείας και την επιλογή αξιόπιστου παρόχου φιλοξενίας.
4) Το WordPress είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης (SEO friendly)
Ο κώδικας του είναι υψηλής ποιότητας και το markup που παράγει, καθιστά τον ιστότοπο σας πολύ ελκυστικό για τις μηχανές αναζήτησης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο Matt Cutts, επιδοκίμασε το WordPress κατά τη διάρκεια του WordCamp San Francisco το 2009. Το προσωπικό του blog, είναι στημένο σε WordPress!
5) Το περιβάλλον διαχειριστή του WordPress είναι καλά μελετημένο, εύχρηστο, εξελίσσεται συνεχώς
Πραγματικά χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να μάθετε να το χρησιμοποιείτε και να διαχειρίζεστε μόνοι σας το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών χρηστών, αλλά και τη δυνατότητα ορισμού διαφορετικού ρόλου ανά χρήστη. Έτσι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας, μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικούς χρήστες και ταυτόχρονα διαφορετικό ρόλο ανά χρήστη, έτσι ώστε ο κάθε ένας από αυτούς να έχει πρόσβαση σε προκαθορισμένες λειτουργίες.
6) Στο WordPress, η δημοσίευση περιεχομένου είναι πολύ απλή διαδικασία
Ο χρήστης δημιουργεί το περιεχόμενό (κείμενο, φωτογραφίες, video κ.λ.π.) σε έναν εύχρηστο editor και μόλις αυτό είναι έτοιμο, το δημοσιεύει με το πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης, μπορεί να δημοσιεύσει το άρθρο του από οπουδήποτε, καθώς, πέρα από το ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα από οποιαδήποτε συσκευή, υπάρχουν και αρκετές mobile εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Bonus tip: Αν διαχειρίζεστε κάποιο Facebook Page, σίγουρα θα γνωρίζετε τη λειτουργία “Scheduled Posts” που προσφέρει το Facebook. Τα Scheduled Posts, δίνουν τη δυνατότητα στους διαχειριστές της σελίδας, αφού ετοιμάσουν το περιεχόμενο ενός post, να ορίσουν την ακριβή ημερομηνία και ώρα που επιθυμούν να δημοσιευτεί. Έτσι αν ο διαχειριστής έχει έτοιμο ένα post αλλά θέλει να το δημοσιεύσει αργότερα (γιατί π.χ. γνωρίζει τις ώρες που οι εν δυνάμει πελάτες του αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα posts του), μπορεί απλά να ορίσει την ημερομηνία και την ώρα της δημοσίευσης. Το WordPress προσφέρει ακριβώς την ίδια λειτουργία!